SuP Tom YaM CamPuR =)
assalamualaikom semua!!!....alhamdulillah bersyukur sangat sebab, naz dah pandai masak tomyam..campur ker, tak campur ker...malaysia boleh..wokay..yes!!
BAHAN-BAHANNYA
1) 2 ulas bawang besar dipotong bulat
2) 2 ulas bawang putih dipotong memanjang
3) halia sikit, dihiris memnajang jugak
4) daun limau 3 helai, ceraikan dr batangnyer
5) serai satu batang dititik2
6) 3 keping asam keping
7) perencah tomyam + kiub tom yam kalau nak bg power sedap lah..hehe
8) lobak merah ataupon sayur jagung kecik tu..potong senget sederhana nipis
LAUK (u can choose anything u like,kalau ayam or daging, masukkan awal2 sebab nak kasi empok, masak n sedap..kalau udang plak,masukkan lepas bahan2 dah menggelegak..)
disebabkan title post ni adalah tomyam campur,so naz gune daging ayam dan udang..
CARA-CARANYA
-ambik periuk yang sederhana besar..masukkan air hampir penuh, atau ikot kesukaaan.dan masuk jer bahan2 diatas bersama-sama ayam. tunggu sehingga menggelegak..masukkan garam dan ajinamoto secukup rasa
-selepas menggelegak, masukkan udang..(slow api ciket taw)..past dah ase udang to dah empok dan masak..
masukkan hirisan tomato dan juga hirisan bawang..biar tomato tu bermandi manda dlm sup tu sekejap dan...dah siap!!
tomyam campur resepi mak naz..n dah berjaya buat pon tadi..lepas nie nak blaja buat nasi lemak pulak.. SELAMAT MENCUBE =)
gambar hiasan ye!!..yang sebenar periuk besar...sedap2..nak tambah lagi..he~
BAHAN-BAHANNYA
1) 2 ulas bawang besar dipotong bulat
2) 2 ulas bawang putih dipotong memanjang
3) halia sikit, dihiris memnajang jugak
4) daun limau 3 helai, ceraikan dr batangnyer
5) serai satu batang dititik2
6) 3 keping asam keping
7) perencah tomyam + kiub tom yam kalau nak bg power sedap lah..hehe
8) lobak merah ataupon sayur jagung kecik tu..potong senget sederhana nipis
LAUK (u can choose anything u like,kalau ayam or daging, masukkan awal2 sebab nak kasi empok, masak n sedap..kalau udang plak,masukkan lepas bahan2 dah menggelegak..)
disebabkan title post ni adalah tomyam campur,so naz gune daging ayam dan udang..
CARA-CARANYA
-ambik periuk yang sederhana besar..masukkan air hampir penuh, atau ikot kesukaaan.dan masuk jer bahan2 diatas bersama-sama ayam. tunggu sehingga menggelegak..masukkan garam dan ajinamoto secukup rasa
-selepas menggelegak, masukkan udang..(slow api ciket taw)..past dah ase udang to dah empok dan masak..
masukkan hirisan tomato dan juga hirisan bawang..biar tomato tu bermandi manda dlm sup tu sekejap dan...dah siap!!
tomyam campur resepi mak naz..n dah berjaya buat pon tadi..lepas nie nak blaja buat nasi lemak pulak.. SELAMAT MENCUBE =)
gambar hiasan ye!!..yang sebenar periuk besar...sedap2..nak tambah lagi..he~
amboi............nmpkk mcm sedp...tpi rsenye mcm ne yep =) mesti lgi sdp..................yummy........lpow lh pulk =)
ReplyDeleteamboi2...kat umah kot..ambik jer bawah tudung tu..XD
ReplyDelete